Osnovi ekonomije

Poštovani prvaci,

Dobro došli u svet ekonomije. Kroz predmet Osnovi ekonomije koji prati  zakone domaće i svetske tržišne privrede naučićete mnoge pojmove o ekonomiji. Ovde učimo azbuku ekonomije.

Da li ste se nekada zapitali koje zemlje na svetu su ekonomski najrazvijenije i zašto? I kako to mi ekonomisti znamo da su one razvijene ili ne? Ako ste danas prošli pored menjačnice da li ste primetili da je evro jeftiniji ili možda skuplji u odnosu na juče? Zašto novac uopšte postoji i da li je neophodan za normalno funkcionisanje privrede? I šta je to uopšte privreda, a šta vanprivreda?

A ko to odlučuje o tome koliko će se dinara odštampati u Srbiji ili bilo kojoj zemlji sveta? A možda je čokolada koju volite skuplja iz dana u dan….?

Priznaćete da je to zaista mnogo pitanja. I zašto neki narodi žive sa visokim životnim standardom, a neki i dalje jedva preživljavaju iako smo u XI veku kada nauka i  tehnologija idu velikom brzinom napred…..?

Da bismo svi živeli bolje, od ekonomije sve kreće. Sve zemlje koje su privredno razvijene imaju bolje obrazovanje, opremljene škole i bolnice, ulažu puno para u razvoj nauke, a ona povratno pozitivno deluje na privredu dajući svoj doprinos njenom razvoju.

Ovaj predmet je životan, ono što naučite ovde čućete na televiziji, pročitaćete u novinama ili internetu. I mnogi pojmovi biće vam jasniji. Mi ekonomisti smo “lekari” privrede. Kada čovek dobije temperaturu to znači da je bolestan, a kada privreda ima inflaciju (rast cena, kada je sve skuplje) to znači da je privreda  „bolesna“ i da treba nešto preduzeti.

Cilj u ekonomiji je razvoj. Da se živi bolje. A kako stići do tog cilja?

Naučićemo kroz ovaj predmet. Sigurna sam da će mnogi od vas nekada biti uspešni poslovni ljudi i da ćete se sećati svojih početaka. A početak je baš ovde. Krećemo od slova A u ekonomiji.

Pozivam vas da zajedničkim snagama lakše dodjemo do cilja. Na ovom mestu ostavljaću smernice za naš rad, a da biste savladali nastavno gradivo treba da prikupljate informacije, da ih analiziramo na časovima, da razmišljamo a o alternativama i da donosimo odgovarajuće odluke kako bi naša privreda išla napred, kako bi se razvijala iz dana u dan.

Čekaju vas kvizovi, uktštenice, asocijacije, mape uma, ali i debate i učešća u projektima kada budete bili u starijim razredima

Upućujem vas da informacije o ekonomskim pojmovima koje budemo obrađivali potražite u novinama, na internetu, da pogledate emisije na televiziji sa ekonomskom tematikom, da uvek povezujete informacije sa dešavanjima u praksi i svakodnevnom životu. Kažu da su svi počeci teški, ali ako nastavu budemo učinili zanimljivom ništa ne mora biti teško. Želim da od samog početka razvijate svoje mišljenje o temama koje budemo obrađivali. Shvatićete koliko je ekonomija lepa i koliko može biti kreativna.

Dobro došli u svet lepe i kreativne ekonomije još jednom! Hajde da pronađemo odgovore na mnoga zanimljiva pitanja. Krećemo!
  • Na internetu pronaći video zapis o proizvodnji nekog proizvoda i prepoznati osnovne faktore proizvodnje
  • Za nastavnu jedinicu Karakteristike proizvodnje u savremenim uslovima potrziti odgovor na pitanje kakva je proizvodnja danas, šta je karakteriše i koje su tekovine 4. naučno-tehnološke revolucije u konju smo zakoračili? Pronađi video zapis koji to dokumentuje
  • Nastavna jedinica Društveni bruto proizvod i nacionalni dohodak pronaći zemlje koje su privredno najrazvijenije u svetu, pronaći podatak o njihovom percapita nivou (po glavi stanovnika)
  • Novac i njegove funkcije – zašto novac postoji, koje su njegove funkcije i da li su mnoge zemlje najavile uvodjenje digitalne valute i zašto?
  • Nastavna jedinica Zašto cene rastu, kako rešiti ovaj problem?
  • Devalvacija i revalvacija – zašto se obara zakonski vrednost domaće valute, a podiže vrednost strane valute zakonskim putem, da li je to logično i zbog čega se sprovodi?
  • Tržište – koji su sve njegovi oblici i da li tržište postoji kada se kupac i prodavac nikada ne sretnu? Na koji način se formira cena na tržištu?
  • Zašto nam se desila hiperinflacija 1993. godine?
  • Da li se tranzicija kod nas razlikuje od tranzicije u drugim zemljama?
  • U čije akcije ćeš uložiti svoj novac?
  • Šta će nam doneti četvrta naučno tehnološka revolucija?
  • Istraži koje su komparativne prednosti Srbije?
  • Kako da pokrenemo privredni rast Srbije?
  • Predstavi privrednu strukturu Srbije matematičkim modelom – međusektorskom matricom
  • Kako voditi ekonomsku politiku zemlje u cilju ubrzanja privrednog rasta zemlje?