Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo

Zahvaljujući projektima na kojima smo kao škola radili , a posebno projektu Učeničke kompanije – lideri preduzetništva koji je radjen u saradnji sa Omladinskim edukativnim centrom, Ekonomska škola je otvorila Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta i grada Niša. Otvaranju centra je prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Zašto smo otvorili Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo?

Podstičemo preduzetništvo kod mladih. U ovom centru zajedno sa svojim kolegama vršim obuku iz pisanja biznis planova za preduzetničke ideje učenika, ali i svih onih koji imaju poslovnu ideju, ali ne umeju da je prezentuju kroz biznis plan.

Otvoren je poziv celom Nišu, deci iz osnovnih i srednjih škola da se edukuju u izradi biznis planova u našem Regionalnom centru za omladinsko preduzetništvo. Na ovaj način dajemo podršku mladima u pokretanju sopstvenog biznisa, u cilju rešavanja nezaposlenosti u Nišu pre svega kod mladih, jer je najveća stopa nezaposlenosti upravo kod njih. Na ovaj način želimo da pomognemo rešavanju ovog velikog problema, da postaknemo razvoj grada kojeg volimo, da podstaknemo privrednu aktivnost ovog regiona.

Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo vrši obuku mentora i učenika osnovnih i srednjih škola i svih onih koji žele da se bave preduzetništvom. Centar pruža podršku polaznicima u svim fazama koje su neophodne za uspešno funkcionisanje kompanije počev od dizajniranja proizvoda, pisanja biznis planova, proizvodnje, kontaktiranja kupaca i dobavljača, marketinga, nastupa na tržištu, reinvestiranja u povećanje kapaciteta i slično.

Poseta ministra prosvete Ekonomskoj školi povodom otvaranja Regionalnog centra jugoistočne Srbije za omladinsko preduzetništvo

Kraj projekta „Učeničke kompanije – lideri preduzetništva“ obeležen je završnom konferencijom koja je realizovana 28.04.2017. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva i grada; Snežana Klašnja – pomoćnica ministra omladine i sporta, Stevan Živković – koordinator kancelarije za mlade grada Niša, predstavnica uprave za omladinu i sport, direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić i direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Suzana Stojanović. Projekat „Učeničke kompanije – lideri preduzetništva“ finansiran je od strane Ministarstva omladine i sporta, a sproveo ga je Omadinski Edukativni Centar. Projekat je obuhvatio stvaranje Regionalnog centra za učeničko preduzetništvo u Ekonomskoj školi u Nišu. Ovaj centar predstavlja inkubator za osnivanje novih učeničkih kompanija i pružanje savetodavne podrške mladim preduzetnicima koji žele da unaprede postojeći biznis ili formiraju novi. U sklopu Regionalnog centra za preduzteništvo funkcioniše učenička kompanija Organik koja je osnovana 2015. godine i bavi se proizvodnjom, pakovanjem i prodajom specifičnih proizvoda izrađenih od prirodnih sirovina. U okviru projekta izvršen je proces sertifikacije, dobijen je status organskih proizvoda i potpisan je ugovor o saradnji sa jednom nemačkom kompanijom. Koordinator projekta Kristina Petrović i članovi kompanije Anita Stefanov i Lazar Cvetković prezentovali su dosadašnji rad i rezultate. Reakcije predstavnika su bile izuzetno pozitivne i istakli su da je od velikog značaja ovakav vid prakse, s obzirom da nema veliki broj škola prisutno neformalno obrazovanje u ovoj meri.

Poseta MOS – prezentacija

Najava otvaranja Regionalnog centra za omladinsko preduzetništvo

 

OBUKA ZA PISANJE BIZNIS PLANA U SARADNJI SA REGIONALNOM RAZVOJNOM AGENCIJOM JUG

 

 

Izrada biznis plana za projekat “Konstantinove terme”

 

TOZ_0071
Poseta zamenika ministra omladine i sporta Snežane Klašnje